Çoklu Havuzlu (Sanayi tipi) Gıda Yıkama Makinası

ÇOK HAVUZLU GIDA(sebze ve meyve) YIKAMA MAKİNESİNİN DÜNYADAKİ MEVCUT MAKİNELERE GÖRE ÜSTÜNLÜKLERİNİN DETAYLI AÇIKLAMASI
A-Temizleme kapasitesi bakımından:

Makinemiz yıkama prensibi ve aşağıdaki fonksiyonları ile %100 garantili, çok temiz ve ekonomik yıkama sağlamaktadır.
1. Bir yıkama istasyonunda yıkama işlemi bitmeden diğer istasyona geçilmez. Kirli su tamamen boşalmadan, taze su dolmadan, son istasyonda taze su ile durulama yapılmadan makine çalışmaya devam etmez. Makinde susuz çalışmaya ve aşırı su dolumuna karşı önlem alınmıştır. 
2. Gerekirse(çamurlu gıdada) kirli su boşalırken havuz fırçalanabilmekte, su tamamen boşaldıktan sonra ve boşaltma valfi açık iken maksimum 1 litre taze su duşu ile durulanabilmektedir. 
3. Gıdalar 10 kez (büyük makinede 8) suya dalıp çıkıp, her seferinde ortalama 30 saniye süre boyunca hava kabarcıklarının sirkülasyonu vasıtasıyla; suyun gıdalara sürtünmesi, hava kabarcıklarının gıdalara sürtünmesi ve gıdaların birbirlerine sürtünmesi ile mükemmel bir şekilde ovalama sağlanmaktadır. Böylece gıdaların en kuytu yerleri dahi garantili temizlenmektedir.
4. Son istasyonda, yıkanacak gıda cinsine, miktarına göre; miktarı otomatik ve hassas olarak ayarlanabilen taze su ile mutlaka durulama yapılmaktadır. Diğer bütün istasyonlardaki yıkama, sadece durulamada kullanılan su ile yapılmaktadır. 
5. Durulama işleminde; gıdalar ortalama 30 saniye boyunca hem tamamen taze suyun içine daldırılmakta hem de ovalama yapılmaktadır. Halbuki konveyolü makinalardaki sprey usulü durulama ile sebzelerin alt ve kuytu tarafları suya maruz kalmadığı için bu bölgeler tam olarak durulanamamaktadır.  
6. Her istasyonda toprak, kum ve taşlar sepetlerin dibindeki deliklerden havuzların dibine düşmekte ve orada birikmektedir. Son istasyonda da dışarı atılmaktadır. Böylece bu materyaller %100 temizlenmektedir. 
7. Gıdalar; bir istasyondan diğer istasyona geçerken içerdiği su, tamamen süzülmekte ve çıktığı havuzdan daha temiz su içeren bir sonraki havuza girdiği için %100 garantili yıkama sağlanmaktadır.
8. Marul, yapraklı sebze, üzüm gibi gıdaların birçok kere suya dalıp çıkması ve hava kabarcıklarının uzun süreli sarsıntısının tesiriyle böcekler etkisiz hale gelmekte ve sepet deliklerinden geçerek havuzların dibine düşmektedir. İrileri ise sepetin dibinde birikmektedirler.  
9. Ortalama dakikada 1 sepet gıda yıkanmasına karşılık gıdalar toplam (kümülatif) olarak asgari 4 dakika suyun içinde kaldığı için kirlerin ve pestisitlerin gıdalardan çözülerek ayrılması (yumuşama işlemi için yeterli süre) daha da kolay olmaktadır.  
10. Özellikle yapraklı sebzeler ve yeşil biber gibi hafif sebzeleri suyun içerisine bastıran ve suya batmayan yoğunluluktaki özel kapaklar sayesinde gıdalar, yıkama esnasında tamamen suyun içine daldırılmaktadır. Kapaklar yumru gıdaları da havuz dibine bastırdığı için ekstra su tasarrufu da sağlamaktadır. Kapaklar soğuk su ile yıkamada suyun ısınmasını, sıcak su ile yıkamada suyun soğumasını önleyerek ekstra enerji tasarrufu sağlar.
11. Ispanak, maydanoz, kıvırcık marul gibi sebzelarin kökleri kesilmeden bütün halinde çamurlarıyla beraber çok çok temiz yıkamaktadır. Böylece sap deliklerinin içine kirli su girmediği için  % 100 garantili temiz yıkama sağlanmaktadır.

B- Fonksiyonları bakımından:

1. Sirkeli su ile yıkamada gıda yüzeyine bulaşmış zirai ilaç kalıntılarını %100 e yakın temiz yıkar. Gıda Kodeksi sınırlarının çok daha üstünde temizlediği için, kanser riskini azaltır
2. Sebze ve meyvelere bulaşmış kir ve bakterileri en temiz yıkayan makinedir.                    Bakterilerin %99,3 den fazlasını temizler (hemen hemen %100).
3. Temizleme kapasitesine göre %80 den fazla su tasarrufu sağlamaktadır. Havuza doldurulan taze yıkama suyunun miktarı, gıda bastırma kapağının, yüzen gıdaları  sepetin dibine kadar bastırdığı seviyeyesine kadardır.
      Kum-karbon filtreleme cihazı ile su tasarrufu, %100 olur.
4. Yıkama için az su kullanıldığından dolayı, soğutulmuş su ile de yıkama yapıldığı işlem için  suyun soğutulma maliyeti de çok çok düşmektedir. Kum-karbon filtre ile soğuk su tekrar kullanılarak ekstra enerji tasarrufu sağlanır. 
5. Özel proseseler için, makine sıcak su ile yıkamaya da uygundur. Kullanılan su az olduğu için su ısıtma masrafı da azalmaktadır. Kum-karbon filtre ile sıcak su tekrar kullanılarak ekstra enerji tasarrufu sağlanır. 
6. Kum-karbon filtreleme cihazı kullanıldığı zaman suyun soğutulması ve ısıtılması için enerji tasarrufu daha da artar. Çünkü filtreden geçen sıcak su tekrar kullanılır.
7. Suyun soğutulması veya ısıtılması, üfleyiciden gelen hava ile yapılabilir.
8. Havuzların etrafı tamamen kapalı olduğu için soğuk suyun ısınması veya sıcak suyun soğuması önlenmektedir. Bu durum da ekstra enerji tasarrufudur.
9. En çok sebze ve meyve çeşidi yıkayan makinedir (Kurutulmuş sebze-meyve ve baklagiller dahil). Çamurlu, yapraklı ve kök sebzeleri çok çok temiz yıkamaktadır.
10. Hava üfleyicisinden gelen hava debisi yıkanan gıda cinsine ve miktarına göre ayarlanmaktadır.
11. Havuzlara üflenen hava basıncı çok düşük olduğu için gıdalar yıpranmamaktadır. Çilek, böğürtlen, yaş dut, üzüm, vişne ve yumuşak domates zedelemeden yıkamaktadır.
12. Sade su ile yıkanmış gıdaların temizliği; sadece sirkeli su, sadece klorlu su, sadece ”sirkeli su +klorlu su” ile yıkanmış veya el ile tek tek musluk altında yarım dakika süre ile ovalanmış gıdaların temizliğine denktir. Dolayısıyla istenildiği taktirde özel nedenler için dezenfektan kullanılabilir. Yemek sektöründe zirai ilaçlar için sirke, bakteriler için klor kullanılmaktadır.
13. Arka arkaya farklı sepetlerde aynı anda birden fazla sebze ve meyve çeşidi yıkanmaktadır.
14. Temizleme kapasitesi ve yıkadığı gıda miktarına göre su, enerji, dezenfektan, emek ve kapladığı alan bakımında en tasarruflu, en çevreci ve en çok fonksiyonlu makinedir. Ayrıca bulunduğu ortamı daha düzenli ve daha temiz tutma özelliğine sahiptir.
15. Makinemizde yıkanmış olan sebze ve meyvelerin kabukları soyulmadan tüketilme imkanı olduğunda ekstra tasarruf sağlamaktadır.
16. Makinenin işletilmesi ve gıdaların ayıklama işlemini 1 operatör tek başına yapabilmektedir.

C- Dezenfektan kullanımı bakımından:

1. Her türlü dezenfektan kullanılmaya müsaittir. 
  Dezenfeksiyon işlemlerinin başarılı olabilmesi için öncesinde gerçekleşen; çürüklerin ayrılması, sebze meyvelerin başlangıçta tüm kir yüklerinden arındrılması işlemlerinin başarısı önemlidir. Makinemizde dozajlama, kirli sepetin konulduğu istasyondan 8 (büyük makinede 6) istasyon sonraki istasyonda yapılmaktadır. Çürükleri alınmış ve ayıklanmış olarak makineye konmuş  gıdalar, bu istasyona kadar dezenfeksiyon şartları için istenilen temizliğe ulaşmış olmaktadır. Böylece ekstra dezenfektan tasarrufu sağlanmaktadır.
2. Dozaj yapılan istasyondan sonra gelen 2 istasyonda yıkama işlemi dezenfektansız suda yapıldığı için dezenfektan kokusu ve tadı tamamen giderilmektedir 
3. Marul, yapraklı sebze, üzümdeki böcekler; dezenfektan tesiriyle daha da etkisiz hale gelmekte ve sepet deliklerinden geçerek havuzların dibine düşmektedir. İrileri sepetin dibinde birikmekte.
4. Bütün havuzlarda aynı anda ya sadece sirke veya sadece klor kullanılabilir. Ayrıca sirke ve klor sıra ile arka arkaya farklı havuzlarda da aynı anda beraber kullanılabilir. Böylece birbirlerinin özelliklerini bozmazlar.
5. Otomatik olarak makinede bir döngü sağlanarak belli bir periyottan sonra sirke ve klor dozaj sırası değiştirilerek havuz saclarının sürekli olarak hep aynı dezenfektana maruz kalması önlenmektedir. Böylece bütün havuz saclarının klor ile dezenfekte olması da sağlanmaktadır.
6. Makine, hem dezenfektan özelliğine sahip olan, hem de  sebze ve meyvelerin raf ömrünü artıran Ozon ile yıkama yapabilmektedir. Ozonun oksijene dönüşümü için yıkama prosesi için yeterli süre mevcuttur. Kullanıcı, ozon için gerekli teçhizatı ve emniyet önlemlerini almalıdır. Kullanılan su az olduğu için ozon miktarı da azalmaktadır.
7. Havuza doldurulan taze su miktarına göre otomatik olarak dezenfektan miktarı hassas olarak ayarlandığı için, dezenfektan kullanımı bakımından en tasarruflu makinedir. 

Makinenin teknik özellikleri:

1. Sepetler sadece; yukarı çıkarken, aşağı inerken ve dönerken operatörün kumanda panelindeki sensörün karşınında durması sağlanarak hem işlemleri gözetlemesi ve hem de elini / kolunu makineden uzak tutması  sağlanmaktadır. Bu işlemler sırasında operatör sensör karşısında ayrıldığı zaman makine bulunduğu pozisyonda durur. Makinenin tekrar çalışması için operatörün sensörün karşısında durması ve starta basması gerekmektedir. 
2. Bütün işlemler sırasında herhangi bir pozisyonda acil butonuna basıldığında makine bulunduğu pozisyonda durmaktadır. Tekrar starta basıldığında kaldığı pozisyonda devam etmektedir. 
3. Makinayı işleten bütün aksamlar pnömatik, 24V DC ve çok düşük akımlı olduğu için %100 can emniyetine sahiptir.
4. Makinenin üzerine kova ile su boşaltılsa veya hortum ile yıkansa bile can emniyeti % 100 dür. Makinede 220 V AC ile çalışan 2 adet dozaj pompası ve 500 / 600 / 800 W lık hava üfleyici tamamiyle izole edilmiş ve makineden ayrılmış otomasyon kutusu içerisindedir.
5. Gıda sepetlerinin makineye konması ve makineden alınması için, kullanılması pratik olan pnömatik vinç opsiyonu mevcuttur.
6. Makine 25 litre ve 1 KW lık mini bir kompresör ile rahatlıkla çalımaktadır.
7. Harcanan toplam su miktarı ve çalışma periyotu kümülatif olarak kaydedilmektedir.
8. Makinenin tamamı 304 paslanmaz malzemeden üretilmektedir. Ozon kullanımı için 316 paslanmaz kullanılmaktadır.
9. Makinanın bütün aksamları piyasada rahatlıkla bulunabilen standart parçalardan oluşmaktadır.
10. Taze su şebeke boru çapı ½” dır. Eğer çap büyürse su dolum zamanı azalır ve buna bağlı olarak yıkama zamanı azalır. Dolayısiyle yıkama kapasitesi artar.

a. Küçük makine: yapraklı sebzeler için ortalama 120 kg/saat, yumru ve kök sebze/meyve için ortalama 720 kg/saat
b. Büyük makine: yapraklı sebzeler için ortalama 300 kg/saat, yumru ve kök sebze/meyve için ortalama 1800 kg/saat

11. Pnömatik silindirler için hava kıstırıcısı kullanılmamaktadır. Böylece  makinenin stabil çalışmasını önleyen herhangi bir dış müdahale önlenmektedir.
12. Hava üfleyicisinden gelen hava kanalı ve boruları fırça ile rahatlıkla temizlenebilmektedir.
13. Sepetler plastik olacak. Böylece daha hafif olacak ve enerji tasarrufu daha da artacak.. 
14. Küçük makinenin çapı 150 cm, yüksekliği 90 cm dir. 
15. Büyük makinenin çapı 190 cm, yüksekliği 95 cm dir.
16. Gerektiği taktirde makinenin “Faz 1” başlangıç pozisyonuna getirilmesi otomatik  olarak  sağlanmaktadır.

ÇOK HAVUZLU GIDA(Sebze-meyve) YIKAMA MAKİNESİNİN DÜNYADAKİ MEVCUT MAKİNELERE GÖRE ÜSTÜNLÜKLERİ:

1-Yıkama işlemi; başından sonuna kadar tamamen otomatik olarak yapılmaktadır.
2-Çamurlu ve kökleri kesilmemiş sebzeler dahil her türlü gıdadaki toprak, kum, bakteri, zirai ilaç ve kimyasalları % 100 e yakın temizler.
3-Taze su ile % 100 durulama yapar.
4-Dezenfektan ile yıkamada dezenfektan kokusunu ve tadını % 100 giderir.
5-Böceklerin ayıklanmasını sağlar.
6-Baklagiller, kurutulmuş sebze ve meyveler dahil her çeşit gıdayı yıkar.
7–En yumuşak gıdaları zedelemeden yıkar.
8–Az su kullandığı için sıcak ve soğuk su ile yıkamada ekstra enerji tasarrufu sağlar.
9-Su, enerji, sirke, klor ve emekte büyük tasarruf sağlar.
10-Sıcak su ile yıkamada sıcak havalı üfleyici kullanılabilir.
11-Özel prosesler için sirke, klor veya klor+sirke ile yıkama yapabilir.
12-% 80 den fazla su tasarrufu sağlar.( Kum-karbon filtreleme ile tasarruf %100 olur.)
13- Aynı anda birden fazla gıdayı yıkar.
14- Sirke+kloru aynı anda ve birbirlerini izleyen tekneler içerisinde kullanır. Böylece sirke ve klor birbirlerinin özelliklerini bozmaz. Ayrıca tüm havuzlarda sadece sirke veya sadece klor kullanılabilir.